Michelangelo
1475-1564
Michelangelo (volledige naam Michelangelo Buonarroti )was een van de grootste kunstenaars uit de Italiaanse Renaissance, beroemd om zijn meesterwerken in zowel beeldhouwkunst, schilderkunst als architectuur. Hij wordt vaak beschouwd als een van de meest invloedrijke kunstenaars in de westerse kunstgeschiedenis.
Michelangelo werd geboren op 6 maart 1475 in Caprese, een klein dorpje nabij Florence. Zijn vader, Ludovico di Leonardo di Buonarroti Simoni, was een lokale magistraat. Toen hij zes jaar oud was, verloor Michelangelo zijn moeder, en hij werd opgevoed door een steenhouwer en zijn vrouw in Settignano, een dorpje bekend om zijn steengroeven. Dit had invloed op zijn vroege affiniteit met beeldhouwkunst.
Al op jonge leeftijd toonde Michelangelo een grote interesse in kunst. Hij ging in de leer bij Domenico Ghirlandaio, een gerenommeerde Florentijnse schilder, waar hij de basis van fresco-schilderen leerde. Later trad hij toe tot de tuin van San Marco, een kunstacademie die werd gesponsord door Lorenzo de' Medici, de machtige heerser van Florence. Hier kwam hij in contact met invloedrijke humanisten en kunstenaars, wat zijn visie en stijl sterk vormde.
Carrière in Florence en Rome
Michelangelo's eerste grote succes als beeldhouwer kwam met het werk "Pietà" (1498-1499), een marmeren beeld van de Maagd Maria die het lichaam van de gekruisigde Jezus vasthoudt. Dit werk, dat zich in de Sint-Pietersbasiliek in Rome bevindt, wordt beschouwd als een van de grootste meesterwerken van de westerse beeldhouwkunst. De expressie en het detail in de figuren toonden Michelangelo’s uitzonderlijke vermogen om emotie en verfijnde anatomie uit te beelden in steen.
Na de Pietà keerde Michelangelo terug naar Florence, waar hij zijn beroemdste beeldhouwkunst, "David" (1501-1504), creëerde. Dit imposante marmeren standbeeld, dat de Bijbelse held David uitbeeldt vlak voordat hij de reus Goliath bevecht, symboliseert de kracht en het zelfvertrouwen van de Republiek Florence. Het beeld, dat meer dan vijf meter hoog is, werd snel een icoon van de Renaissance en staat nu in de Galleria dell'Accademia in Florence.
Michelangelo was niet alleen een begaafd beeldhouwer, maar ook een getalenteerd schilder. Paus Julius II gaf hem in 1508 de opdracht om het plafond van de Sixtijnse Kapel in het Vaticaan te schilderen. Hoewel hij zichzelf vooral als beeldhouwer zag, aanvaardde Michelangelo deze enorme taak. Hij voltooide het werk in 1512, waarbij hij de creatie van de wereld, het verhaal van Adam en Eva, en de Grote Zondvloed in adembenemende fresco's afbeeldde. Het meest iconische deel van dit plafond is de afbeelding van de "Schepping van Adam", waarin God leven schenkt aan Adam door hem met zijn vinger aan te raken. Deze fresco is een van de meest gereproduceerde en herkende beelden ter wereld.
Architectuur
Naast zijn beeldhouwwerk en schilderkunst was Michelangelo ook een getalenteerd architect. Een van zijn grootste architecturale projecten was de reconstructie van de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan. Hij werd in 1546 benoemd tot hoofdarchitect van de basiliek en ontwierp de beroemde koepel, die later een symbool werd van de christelijke wereld.
Latere Jaren
In zijn latere jaren richtte Michelangelo zich meer op architectuur en poëzie, hoewel hij ook doorging met beeldhouwen. Een van zijn laatste grote werken was de "Pietà Rondanini", een ingetogen en onvoltooide versie van het eerdere Pietà-thema, waarin hij een meer spirituele en introspectieve benadering van de dood van Christus weergaf.
Michelangelo stierf op 18 februari 1564 in Rome op 88-jarige leeftijd. Hij werd begraven in de Basilica di Santa Croce in Florence, waar hij naast andere grote Florentijnse kunstenaars en denkers rust.
Erfenis
Michelangelo wordt beschouwd als een van de grootste kunstenaars aller tijden, en zijn invloed op de westerse kunst is immens. Hij bracht het begrip van menselijke anatomie, emotie en idealisme naar ongekende hoogten, zowel in beeldhouwkunst als in schilderkunst. Zijn werken zoals David, de Pietà, en het plafond van de Sixtijnse Kapel worden beschouwd als mijlpalen in de kunstgeschiedenis en blijven tot op de dag van vandaag bewonderd en bestudeerd.
Zijn kunst weerspiegelt de filosofische en culturele idealen van de Renaissance: de nadruk op menselijke schoonheid, kracht en spirituele expressie. Michelangelo wordt vaak samen met zijn tijdgenoten Leonardo da Vinci en Raphael gezien als de belichaming van de Italiaanse Renaissance.
Interessante feitjes
Laatste woorden van Michelangelo
"Ik geef mijn ziel terug in de hand van God, mijn lijf aan de aarde en mijn bezit aan mijn familie."
Michelangelo’s eerste bekendheid kwam door een kunstfraude
In 1496 creëerde Michelangelo een slapende Cupido en behandelde het beeld met een zure aarde om het oud te laten lijken. Hij verkocht het aan een handelaar, die het weer doorverkocht aan kardinaal Riario. Toen de kardinaal ontdekte dat het een vervalsing was, kreeg hij zijn geld terug, maar hij was zo onder de indruk van Michelangelo’s talent dat hij hem uitnodigde naar Rome. Dit leidde uiteindelijk tot Michelangelo’s eerste grote opdracht, de Pietà.
De Pietà was het enige werk dat Michelangelo signeerde
Na de installatie van zijn Pietà hoorde Michelangelo iemand zeggen dat het werk van een andere beeldhouwer zou zijn, Cristoforo Solari. Uit trots sneed hij zijn naam, "Michelangelo Buonarroti, Florentijn", in de sjerp van Maria. Het was de enige keer dat hij een werk signeerde, en volgens biograaf Vasari had hij later spijt van deze impulsieve actie.
Michelangelo en Leonardo da Vinci hadden een vijandige relatie
Michelangelo en Leonardo da Vinci hadden een diepgewortelde afkeer van elkaar, zoals beschreven door hun tijdgenoot Vasari. Ze hadden tegengestelde visies op kunst en botsten regelmatig. In een berucht incident op de Piazza Santa Trinita in Florence, irriteerde Michelangelo Leonardo door hem te bekritiseren vanwege een mislukt bronzen beeld.
David werd gehouwen uit een weggegooid stuk marmer
Het beroemde standbeeld David (1501-1504) werd gemaakt uit een blok marmer dat 25 jaar lang ongebruikt was gelaten vanwege zijn onvolkomenheden. Michelangelo geloofde dat de figuur al in het marmer zat en ontdekte het door laag voor laag steen weg te houwen. Het resultaat was een van de grootste meesterwerken van de Renaissance.
Michelangelo vereeuwigde zichzelf in Het Laatste Oordeel
In het fresco van Het Laatste Oordeel schilderde Michelangelo zijn eigen portret op de huid van Sint Bartholomeus, die volgens de legende levend werd gevild. Dit zelfportret is een symbolische verwijzing naar martelaarschap en de pijn die de kunstenaar zelf voelde.